Boekhouding
Boekhouding
Soorten boekhoudsoftware welke past bij jouw bedrijf?
1. Desktop boekhoudsoftware Desktop boekhoudsoftware is een programma dat je op een specifieke computer moet installeren. Dit type boekhoudsoftware biedt de meeste functionaliteiten en is geschikt voor alle soorten bedrijven.
Voorbeelden van desktop boekhoudsoftware zijn Exact, Afas en King. Dit type wordt vaak gekozen voor bedrijven die veel gegevens moeten invoeren en waarvan het belangrijk is dat de gegevens op de eigen computer staan. Het nadeel van desktop boekhoudsoftware is wel dat je niet overal toegang hebt tot de gegevens en je afhankelijk bent van de computer waar de software op geïnstalleerd is.
2. Online boekhoudsoftware Online boekhoudsoftware is een programma dat je via internet gebruikt. Deze software is altijd en overal toegankelijk op elk apparaat met internettoegang. Bovendien staat de software in “the cloud” waardoor je gegevens altijd actueel zijn en je automatisch backups hebt. Voorbeelden van online boekhoudsoftware zijn Exact Online, Twinfield en e-Boekhouden. Online boekhoudsoftware is geschikt voor bedrijven die veel onderweg zijn en graag overal toegang hebben tot de boekhouding. Het nadeel kan zijn dat het niet in alle gevallen mogelijk is om met meerdere gebruikers tegelijkertijd aan de boekhouding te werken. 3. Boekhoudsoftware voor ZZP’ers Rabobank, Knab en ING bieden speciale boekhoudsoftware aan voor ZZP'ers. Dit type boekhoudsoftware bevat standaard functionaliteiten als factureren, betalingsherinneringen en een koppeling met de Belastingdienst. Bovendien is het doorgaans gebruikersvriendelijk en goedkoop. Dit type is geschikt voor ZZP'ers die geen complexe boekhouding hebben en snel aan de slag willen. 4. Boekhoudsoftware voor grootbedrijven Grootbedrijven hebben vaak behoefte aan software op maat, die past bij de complexiteit en de schaal van hun bedrijfsvoering. Er zijn enkele aanbieders van boekhoudsoftware voor grootbedrijven zoals SAP, Oracle en Microsoft Dynamics 365. Deze software bieden veel maatopties en kunnen worden afgestemd op de processen en behoefte van het bedrijf. Het nadeel van deze optie is dat het vaak kostbaar is en er veel tijd en budget nodig is voor implementatie. 5. Boekhoudsoftware met API Voor bedrijven die al werken met andere digitale systemen kan het interessant zijn om te kijken naar boekhoudsoftware met API. Deze software heeft een application programming interface waardoor het mogelijk is om verschillende software systemen aan elkaar te koppelen en informatie uit te wisselen. Dit type is geschikt voor bedrijven die gebruik maken van meerdere systemen die met elkaar verbonden moeten worden.
Conclusie
Het kiezen van de juiste boekhoudsoftware kan een uitdaging zijn, maar door te kijken naar jouw bedrijfsvoering en behoeftes is er vast een geschikte optie te vinden. Of je nu een ZZP'er bent of de leiding hebt over een grootbedrijf, er is voor elke organisatie een passende boekhoudsoftware. Het belangrijkste is om overzicht te houden en te kiezen wat het beste bij jouw bedrijf past. Hopelijk heeft deze blog je geholpen een beter beeld te vormen van de verschillende soorten boekhoudsoftware.